A szennyezett terület évekkel ezelőtt manipulációs tér volt. A kb. 1 méter mélyen lévő bitumenes betonciszterna az évek során feledésbe merült.

A közelben létesítendő regionális hulladékudvar üzembe helyezésekor az egyik vízvezeték nyomvonalának kialakításkor találtak rá a bitumennel szennyezett betonciszternára, amely akadályozta a további építkezést, ezért a hulladékudvar megbízottjai felmérést végeztek a ciszterna helyének pontos meghatározásához.

A feltárás megkezdésekor a szennyeződés elterjedésének meghatározását nehezítette az a körülmény, hogy a júniusi heves esőzések hatására a munkaterületet víz borította, a betonfelszínt és a feltétezett tartály környezetét egyaránt.

A víz eltávolításának folyamata egyrészt a természetes apadás útján történt, másrészt a nem szennyezett víz kiszivattyúzásra került a területen lévő csapadékvíz elvezető hálózat tisztító aknájába. A darabos szennyeződés környezetbe jutásának elkerülése érdekében a vízszintsüllyesztés terfil- betétes szűrőkosáron keresztül történt.

A vízszintsüllyesztést követően megállapításra került, hogy a tartály helyett egy lemez dómaknával ellátott, épített vasbeton ciszterna található.

A talaj és a műtárgy bitumennel szemmel láthatóan erősen szennyezett, állaga olvadt, masszaszerű képződmény volt.

A tényfeltárás keretében a vizsgálandó terület víztelenítését követően a talajszennyezettség aktuális állapotának (szennyezőanyag- koncentrációjának) megállapításra 2,0 m mélységű furatokból talajminta-vételek történtek.

A betonciszternát és környékét elárasztó vízből a víztelenítést megelőzően mintavétel történt a víz esetleges szennyezettségének megállapítására.

Ezt követően megtörtént a szennyezett talaj kitermelése és veszélyes hulladékként történő elszállítása.

A talajkitermelést követően ismételt talajmintavétel történt az összes szennyezett talaj kitermelésének ellenőrzésére.

A mintavételi eredmények kézhez vételét és kiértékelését követően a betonciszterna tiszta talajjal visszatöltésre került.

A betonciszterna nem került eltávolításra.