Az Ökoproject Eger Kft. közbeszerzési pályázat nyerteseként végzi több vasúti régió területén a vasúti szállítással és egyéb vasúti tevékenységgel kapcsolatos azonnali beavatkozást igénylő, havária jellegű környezeti terhelések, károk felmérését, illetve elhárítását.

Cégünk 2014. június 23-án telefonos értesítést kapott a Megrendelőtől, hogy egy vasútállomás VIII. vágányán 2014. június 22.-én havária esemény (sósav elfolyás) történt.

A sósav elfolyását a katasztrófavédelem megszüntette. A felszínen nagy mennyiségű mész-hidrátot terítettek el a sósav közömbösítésére. Az ágyazatra és a vágányközbe kifolyt sósav mennyisége2530 kg volt.

Az Ökoproject Eger Kft. 2014. július 1-én megjelent a helyszínen a szennyeződés mértékének megállapítása, illetve a szükséges, azonnali intézkedések megtétele céljából.

A helyszíni talaj mintavételek és pH mérések alapján a szennyeződés a területen -0,5-1,0 méteres rétegben helyezkedett el, térfogata 10 m3 volt. A talaj savasságának közömbösítésére a szennyezett területre első alkalommal 125 kg mészhidrát kijuttatása szolgált.

2014. október 28-án a szennyezett területen ellenőrző mintavételi furatok létesítése, talaj pH mérések és a szükséges beavatkozás (175 kg mészhidrát területre való kijuttatása) kivitelezése valósult meg.

A havária beavatkozások visszaellenőrzését 2015. január 15-én, majd 2015. június 9-én végeztük, mintavételi furatokból vett talajminták pH mérésével.