(2005 – 2011.)

A MÁV ZRt. dombóvári telephelyen 1915-től kezdődően 1992. június 30-ig a MÁV ZRt. jogelődjei fatelítési tevékenységet folytattak.

A fatelítési tevékenység felhagyásával összefüggésben 1997. decemberben a környezetvédelmi hatóság kötelezte a MÁV Rt-t a dombóvári telephely környezetvédelmi felülvizsgálatára.

A tanulmányban megállapítást nyert, hogy a talajvíz szennyeződés egyik centruma a főépület mellett a tolópadnál és a vágányoknál helyezkedik el, mennyisége kb.   1000 m3, a másik gócpont a telep DK-i részén és a vasúton túli területen található 2000 m3-es mennyiségben.

A talajvízszennyezést a magas összes oldott  szénhidrogén, felúszó szénhidrogén, fenol, és a PAH tartalom okozza.

A talajszennyeződés a talajvíz szennyeződéshez hasonló területen helyezkedik el,  vertikálisan leggyakrabban a talajvíz nyugalmi szintje alatt, a felszíntől 9-12 m között elhelyezkedő agyagos zárórétegig.

A kárelhárítási munkálatokat 1998-2003. között végezték el.

A műszaki beavatkozás keretében a szennyezett talajvíz elterjedésének megakadályozására 2005. május és október között:

  • megvalósult a JET GROUTING függönyfal (résfal) kiépítése
  • résfalon kívüli legszennyezettebb területen szennyezett talajvíz tisztításához 2 db termelőkút telepítése és víztisztító rendszer kiépítése
  • monitoring hálózat létesítése (39 db talajvíz figyelőkút) a függönyfal teljes hosszában a vízszint-, valamint a vízminőségi változások észlelésére

A kármentesítési monitoring rendszer üzemeltetését az Ökoproject Eger Kft. végezte 2005-től.

A monitoring kutakban a havi talajvízszint ellenőrzés és a negyedéves gyakoriságú mintavételek- vizsgálatok a kármentesítés aktív szakaszának befejezését követően tovább folytatódtak 2010. október 31-ig.

A 2010-es tavaszi-nyári heves esőzések miatt a résfalon belül elhelyezkedő kutaknál a nyugalmi talajvízszintek jelentősen megemelkedtek, melynek következtében a szennyezett talajvíz átbukott a kevésbé szennyezett résfalon kívüli területre.

A havária jellegű talajvíz szennyeződés felszámolását szintén az Ökoproject Eger Kft. végezte el. A kármentesítési és monitoring rendszer 2011. júniusban került felszámolásra.

Az érintett terület:

 

 

 

 

Discussion

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 2 =